Residential Adaptive-Reuse


Architect: JOE R?

Originally built in the 1870s to fabricate the cabinets for the glass flowers at the Peabody Museum at Harvard University, this triangular brick structure in Cambridge was in total disrepair. The second floor had completely collapsed, requiring replacement of all structural elements, right to the brick, including installation of a new staircase. 

The flooring and staircase was done in reclaimed longleaf yellow pine, a material consistent with the building’s industrial past. The windows and doors were all replaced with custom fabricated wood. Note the insertion of the contrasting purple heart rosewood into the stair rail, by the newel post - - a detail suggested by the owner. Note also how the exterior door frame assembly projects significantly into the interior, producing an outdoor space for arrivals to shelter in while waiting to be admitted.